באופן כללי, על פי חוק זכות יוצרים, היחיד שיכול להרשות שימוש ביצירה הוא בעל זכות היוצרים ביצירה.
לא לטעות- ציור, שורה משיר, שם של ספר, וכל צילום הם יצירה!
בעל זכות היוצרים ביצירה הוא בדרך כלל מי שיצר אותה, יורשיו או מעסיקו. לכן, במידה ועשיתם שימוש ביצירה כלשהי (וגם כל צילום הוא יצירה) מבלי שניתנה הרשות מבעל הזכויות ביצירה, הפרתם זכות, ואתם חשופים לתביעה.
פעמים רבות מידי אנו נתקלים במכתבי התראה טרם הגשת תביעה, המודיעים על הפרת זכויות ביצירה ודרישה לתשלום פיצויים. הבעיה היא, שברוב המקרים המשתמשים כלל לא היו מודעים לפגיעה או לחוק, ובטח לא התכוונו, אך כידוע, אי ידיעה אינה פוטרת מעונש.
דוגמה למקרה כזה ניתן לראות בפסק דין משנת 2012, בו נקבע שמוזיאון הילדים בחולון הפר את זכות היוצרים של הציירת מרים בילו, משום שהציג דמויות מצוירות שאיירה מבלי שקיבל את רשותה לכך, שינה אותן ואף מכר אותן.
בית המשפט פסק שמרים בילו, בהיותה הציירת של הדמויות, היא הבעלים החוקיים של אותם איורים, ועל המוזיאון להפסיק את השימוש בהם.
מתי למשל, כן ניתן לעשות שימוש כזה?
v כאשר יוצר היצירה אישר (ועדיף כמובן בכתב) לכם את השימוש.
v כאשר חלפו 70 שנה ממותו של היוצר.
מפסיקת בית המשפט אפשר ללמוד על פתרון נוסף, והוא ציורים מקוריים לדמויות הספרותיות.
הגב' בילו היא הבעלים של הדמויות המצוירות אך לא הבעלים של הדמויות הספרותיות, ולכן המוזיאון יכול היה להזמין ציורים מקוריים אחרים לאותן הדמויות. אך זאת, שימו לב, בתנאי שהמוזיאון קיבל אישור מהיוצרת של הדמויות הספרותיות, היא הסופרת.
במקרה כזה יש גם לשים לב, שעל האיורים החדשים להיות שונים לחלוטין מהציורים המקוריים.
החוק מעניק לנו מצבים חריגים נוספים בהם ניתן לעשות שימושים ביצירה מבלי לקבל היתר, אך לשם כך מומלץ ביותר להתייעץ עם עורך-דין.