לאחרונה נכנסתי לעולם התכניות האדריכליות וההדמיות ולשאלות העולות במפגש עם עולם זה ועולמן המשפטי של זכויות היוצרים. להלן מספר טיפים שיעזרו להגן על עצמכם מפני סכסוכי זכויות יוצרים אדריכליים.
1. מודל לבניין או למבנה אחר נחשבת ל"יצירה אדריכלית" על פי חוק זכות יוצרים והוא מוגן על פי חוק זה. בשנת 2017 הכנסת העבירה את חוק העיצובים, והיה ניתן לחשוב, שהדמייה אדריכלית נכנסת לגדרי חוק זה כמוצר שהוא "תצוגת מסך", אך לאור העובדה שחוק זכות יוצרים מכליל במפורש "מודל לבניין או למבנה אחר" בהגדרה של "יצירה אדריכלית", ניתן להעניק להדמייה אדריכלית מעמד של יצירה, והגנה של חוק זכות יוצרים. חוק זכות יוצרים מספק במפורש הגנה על עיצובים מקוריים של האדריכלות כמעט בכל צורה, כולל תוכניות של האדריכלים, רישומים, הדמיות והמבנים עצמם. משמעות הדבר היא כי קבלנים, אדריכלים וכל מי שבתחום זה לא יכולים לחקות יצירות אדריכליות אחרות בכל צורה שהיא.
2. ביצוע שינויים קלים לתוכניות אינו מבטח אתכם מפני הפרת זכויות יוצרים. בתי המשפט בעולם בדרך כלל מיישמים אחת משתי בדיקות כדי לקבוע אם יצירה אדריכלית מפרה יצירה מקורית של בעל זכויות היוצרים. תחת כל אחד מהבדיקות הללו, ינסה בית המשפט לקבוע האם היצירה המפרה לכאורה "דומה באופן משמעותי" לעבודה המוגנת בזכויות יוצרים. המבחן הראשון – "מבחן המראה והתחושה הכוללת" – על פי מבחן זה בתי המשפט משווים את העבודות בשלמותן במבחן אובייקטיבי, וקובעים האם הן דומות באופן משמעותי. לפיכך, שינויים קלים, שאינם משנים את המראה והתחושה הכולל של העבודה עלולים לפגוע בזכויות של בעל זכויות היוצרים. המבחן השני – "מבחן הסינון" – על פי מבחן זה בתי המשפט מתייחסים לחלקים המקוריים של העבודה, ובודקים אם הם קיימים גם בעבודה השנייה כדי לקבוע אם הן דומות באופן משמעותי. לכן שינוי תכונות פונקציונליות סטנדרטיות, כגון חלונות, דלתות או רכיבים בסיסיים אחרים הבניין לא מעניק הגנה מפני תביעה של הפרת זכויות יוצרים.
3. הפרת זכויות יוצרים תמימה לא מהווה הגנה על הפרת זכות יוצרים. כדי לזכות בתביעה בגין הפרה של זכויות יוצרים, בעל זכויות היוצרים אינו חייב להציג כוונה להעתיק או אפילו העתקה בפועל. כל מה שצריך הוא להוכיח הוא שלמפר הייתה גישה לעבודה המקורית, ואכן מדובר בעבודה שדומה באופן משמעותי לעבודה המוגנת בזכויות יוצרים
4. אי הודעה על קיומם של זכויות יוצרים אינה הגנה מוצלחת על הפרת זכות יוצרים. אנשים רבים מאמינים כי עבודה שמוגנת בזכויות יוצרים נושאת את הסימן "©", שהוא מהווה בעצם סוג של "הודעה" לעולם כולו על כך שהעבודה מוגנת. חשוב לזכור ולהפנים שיצירה מוגנת על פי החוק, ואין צורך ב"הודעת זכויות יוצרים" כדי לטעון ולתבוע בגין הפרת זכויות יוצרים.
5. הפרת זכויות יוצרים נושאת את הסיכון לנזקים גבוהים של עלויות משפט ופיצויים. בנסיבות מסוימות, בעל זכות היוצרים רשאי להיות זכאי לקבל פיצויים סטטוטוריים, שכר טרחת עורך דין ועלויות בית משפט ממי שהפר כלפיו. המשמעות של פיצוי סטטוטורי היא, שבעל זכות היוצרים אינו חייב להוכיח את סכום הנזקים שנגרמו לו בפועל כתוצאה מהפגיעה. במקום זאת, בית המשפט רשאי להעניק פיצוי של עד 100,000 ₪ לכל הפרה. בנוסף בתי המשפט עלולים לחייב את המפר לשלם גם את הוצאות בית המשפט וגם את שכר טרחת עורכי הדין של בעל זכויות היוצרים.
6. אם קיבלת תוכניות מאחרים, מומלץ לוודא שיש לך את הזכות ליצור הדמייה על פיהן, שלפני שאתה עושה בהן כל שימוש. חלק מהקבלנים מאמינים שיש להם את הזכות לשתף עיצובים שהושגו בתהליך התכנון / ההצעה עם מתחרים תחרותיים אחרים או עיצובים שהושגו ממתכננים בפרויקטים קודמים של הקבלן. זה עלול להיות בעייתי, משום שייתכן שהאדריכל או המעצב בפרויקט הקודם שמר בהסכם שבינו לבין הקבלן על כל זכויות היוצרים בתכנון המקורי, ולכן אתה כבונה הדמיה תמים עלולים לפגוע בזכויות היוצר של המעצב המקורי. לכן, כאשר קבלן, בעלים של קרקע, מנהל בנייה או כל צד אחר מספק לך תוכניות אדריכליות, עליך לוודא שיש לך את הזכות לבנות עותק ו / או לשנות את התוכניות לפני השימוש בהם.
7. אם קיבלת תוכניות אדריכליות מאחרים, מומלץ שתכלול בהצעת המחיר שלך סעיף שיפוי בגין כל פגיעה בזכויות יוצרים הנובעת מתוכניות אלה. כפי שתואר קודם, תוצאות בלתי צפויות מרובות יכולות להתרחש כאשר הצדדים חולקים תוכניות בנייה בין האחרות. לכן, אם אתה מקבל תוכניות בנייה מצד אחר ומתבקש לבנות, לשנות או להשתמש בכל דרך אחרת בתוכניות אלה, מומלץ שתכלול בהזמנת המחיר שלך סעיף שבו הצד שמספק לך את התוכניות מתחייב לשפות אותך בגין תביעות של הפרת זכויות יוצרים הנובעות מהן. כמו כן יש לכלול בהוראת השיפוי הכתובה שיפוי בגין כל צורה אחרת של קניין רוחני או תביעות תחרותיות בלתי הוגנות העלולות לנבוע משימושך בתוכניות אלה, וכן לכלול חובה להגן על כל הליך משפטי בקשר לכך.
8. זכרו שהאדריכל המקורי או המתכנן נשארים הבעלים של זכויות יוצרים בתכנון האדריכלי, גם אם הקבלן או הבעלים שילמו עבור העיצוב. בפרויקטים רבים, הבעלים, מנהל הבנייה או הקבלן יתקשרו עם אדריכל או מעצב כדי לעצב את הפרויקט. ללא קשר לתשלום, אם החוזה אינו מציין אחרת, האדריכל המקורי או המעצב מחזיק בבעלות על זכויות היוצרים, והלקוח – הקבלן או הבעלים – רק מקבל רישיון לא בלעדי להשתמש בתוכניות עבור פרוייקט הבנייה המסוים הזה. משמעות הדבר היא כי הבעלים או הקבלן אינם בהכרח בעלי הזכות להשתמש בתוכניות שנרכשו עבור כל הפרויקטים האחרים. הבעלים או הקבלן צריך לקבל אישור בכתב מן האדריכל המקורי או המעצב לפני כל שימוש חוזר בתוכניות של פרויקטים שרכש בעבר.
9. ודא שהביטוח שלך מכסה מקרים של הפרת זכויות יוצרים. אנשי מקצוע רבים מאמינים בטעות שיש להם כיסוי ביטוחי עבור כמעט כל סוג של תביעה שעשויים להתעורר בפרויקט הבנייה. עם זאת, רוב כללי ביטוח כללי ביטוח אחריות אינם מכסים הפרת זכויות יוצרים אדריכלי. כפי שנדון בקצרה במאמר זה, הליכי הפרת זכויות יוצרים יכול להיות יקר מאוד פוטנציאל הרסניות לחברות הבנייה. לכן, עליך להתייעץ עם סוכן הביטוח שלך כדי להבטיח כי המדיניות שלך מכסה הפרת זכויות יוצרים אדריכלי. במקרים מסוימים, הוא עשוי להיות מכוסה על ידי ביטוח אחריות מקצועית. במקרים אחרים, ייתכן שתידרש לרכוש כיסוי נוסף. בכל מקרה, עדיף להיות בטוח מאשר להצטער.